Varjenje je izraz, ki opisuje združevanje različnih, a večinoma podobnih kovinskih delov v strojne ali konstrukcijske namene. Ločimo varjenje nerjavečega jekla, magnezija, varjenje aluminija in drugih materialov. Cilj postopka je doseči čim večjo trdnost, homogenost in stabilnost nove enote, nastali spoj pa mora obdržati čim več enakovrednih lastnosti osnovnemu materialu. To pomeni, da morajo biti mehanske, fizikalne, kemijske in druge lastnosti spoja po varjenju enake ali čimbolj podobne tistim v prvotni snovi. Kvaliteten zvar dosežemo s primernimi postopki in kvalitetnim TIG varilnim aparatom oziroma MIG MAG varilnim aparatom. V podjetju Skitti imamo z obema postopkoma ogromno izkušenj, ob tem pa si pomagamo z visokokakovostno opremo, kar pomeni, da lahko zagotovimo hitro in kvalitetno opravljeno delo.

Vrste varjenja

V glavnem ločimo med elektroobločnim varjenjem, različica katerega je tudi TIG varjenje, ter postopek MIG MAG. Varilni aparat se prilagaja postopku (TIG varilni aparat oz. MIG MAG varilni aparat), prvi način pa pomeni varjenje z netaljivo volframovo elektrodo, medtem ko je MIG MAG varjenje s pritiskom. Uporabljamo oba postopka, za katerega se odločimo, pa je odvisno od natančnosti, ki se pričakuje (v primeru, da se pričakuje večja preciznost, je bolje uporabiti TIG postopek) in materiala: za varjenje aluminija in inoxa je večkrat primernejši TIG postopek, za varjenje železa pa MIG MAG.

Varjenje TIG

Varjenje aluminija – postopek

Varjenje aluminija je lahko precej zahtevno opravilo, ki zahteva strokovnjaka in izkušnje. Najprej področje, kjer bomo varili aluminij, temeljito očistimo ter pripravimo material. Aluminij je dobro ogreti na temperaturo od 175–200°C, s površine pa nato odstranimo aluminijev oksid, in sicer s pomočjo izmeničnega toka. Pri TIG postopku za zaščito vara uporabimo argon. Kot rečeno, pri varjenju aluminija s TIG postopkom uporabljamo netaljivo volframovo elektrodo, s katero vzpostavimo oblok, ki dovaja toploto na varilno mesto. Argon zvar zaščiti in hladi elektrodo. Material pri varjenju aluminija s TIG postopkom dodajamo s strani v talino zvara. Postopek opravimo ročno, polavtomatsko ali avtomatsko, rezultat pa so kakovostni varjenci, tudi zahtevnejših oblik.

Kaj pa varnosti pri delu?

Varjenje aluminija je lahko nevarno, če postopek opravlja nekdo brez izkušenj in če nimamo primerne opreme. Pri kateremkoli tipu varjenja potrebujemo zaščitno masko s temnim steklom, ki varuje naše oči, nujno potrebujemo tudi rokavice, da zaščitimo roke, in primerno obutev.
Poskrbeti pa moramo tudi za varnost v prostoru, in sicer moramo zagotoviti dovoljšen dotok svežega zraka, saj lahko nevarni plini negativno vplivajo na naše zdravje. Hkrati moramo poskrbeti, da v prostoru, kjer poteka varjenje, ni prepiha. V podjetju Skitti smo poskrbeli za vse, tako da je delo varno, rezultat pa vrhunski!

Varjenje aluminija MIG MAG