Varjenje aluminija - spajanje v nerazdružljivo celoto

Varjenje se uporablja za združevanje dveh ali več kovinskih delov v strojne ali konstrukcijske namene, pri čemer iz več delov nastane popolna in nerazdružljiva celota. Postopek varjenja se uporablja za različne materiale, vključno z nerjavečim jeklom, magnezijem in aluminijem, ki pa se precej razlikuje od drugih materialov. Dejstvo je, da ima aluminij tališče pri okoli 660°C, za talitev oksidov pa potrebujemo bistveno večjo temperaturo. Spajanje različnih delov običajno dosežemo s toploto, pritiskom ali s kombinacijo obeh. Cilj postopka varjenja je doseči čim večjo trdnost, homogenost in stabilnost nove enote, nastali spoj pa mora obdržati čim več enakovrednih lastnosti osnovnemu materialu. To pomeni, da morajo biti mehanske, fizikalne, kemijske in druge lastnosti spoja po varjenju enake ali čim bolj podobne tistim v prvotni snovi. Da bi dosegli kar se da kvaliteten zvar, uporabljamo primerne postopke in kvalitetne varilne aparate, v veliko pomoč pa nam je tudi visokokakovostna oprema, ki nam omogoča hitro in kvalitetno varjenje aluminija in drugih materialov.

Varjenje aluminija

Se sprašujete, kako poteka varjenje aluminija?

Kot smo omenili, je varjenje aluminija zahtevno opravilo, ki zahteva znanje strokovnjaka in njegove izkušnje na tem področju. Pred pričetkom varjenja je potrebno področje, na katerem bomo varili aluminij, temeljito očistiti in ustrezno pripraviti material. Najbolje je, da aluminij segrejemo na temperaturo od 175–200°C, s površine pa nato s pomočjo izmeničnega toka odstranimo aluminijev oksid. Pri TIG postopku za zaščito vara uporabimo argon. Pri varjenju aluminija s TIG postopkom uporabljamo netaljivo volframovo elektrodo, s katero vzpostavimo oblok, ki dovaja toploto na varilno mesto. Argon zvar zaščiti in hladi elektrodo. Material pri varjenju aluminija po TIG postopku dodajamo s strani v talino zvara. Postopek opravimo ročno, polavtomatsko ali avtomatsko, rezultat pa so kakovostni varjenci, tudi zahtevnejših oblik. Medtem ko nam MIG varjenje omogoča obdelavo debelejših materialov (rezultat je čist in gladek zvar), je točkovno varjenje odlična rešitev pri obdelavi pločevin. V podjetju Skitti izvajamo robotsko varjenje, ki nam omogoča optimizacijo porabe materiala in časa ter doseganje višje kakovosti. Ali razmišljate, da bi se varjenja aluminija lotili kar v domači delavnici s pomočjo partnerja? Če niste povsem prepričani v vašo odločitev, potem raje zaupajte strokovnjakom iz podjetja Skitti, ki vam nudijo široko paleto storitev, vključno z varjenjem.

Kako poteka MIG postopek varjenja?

MIG postopek se na različnih področjih industrije uporablja že vrsto let, primeren pa je tudi za obdelavo aluminija. Zvari, ki pri tem nastanejo, so čisti in povsem gladki, zato je kvaliteta produktov bistveno višja. Z njim lahko varimo tudi materiale večje debeline (tudi do 6 milimetrov), to pomeni, da je primeren tudi za ograje, stopnice in velike konstrukcije. Zelo je primeren za lahke kovine in njihove zlitine, kot tudi legirana jekla in navarjanje. Zahvaljujoč svoji produktivnosti in ekonomični uporabi je ta postopek vse do danes ostal najpogosteje uporabljen na področju varjenja. Ker pa vsak postopek varjenja aluminija ni primeren za vse vrste izdelkov, se je predhodno potrebno posvetovati s strokovnjakom. V podjetju Skitti vam bomo z veseljem priskočili na pomoč in varjenje opravili namesto vas. Varimo le z najkakovostnejšimi, a-testiranimi varilci za železo, nerjavečo pločevino in aluminij. Imamo bogate izkušnje, saj delujemo že vse od leta 1965. V tem času smo si pridobili zaupanje zvestih kupcev in bogate reference. Med naše naročnike tako danes sodijo Starkom, Ydria Motors, ETI, Magna Steyr, Bartec varnost in številni drugi. Naše izkušnje in predanost strankam nas uvrščata v sam vrh ponudnikov MIG varjenja na domačem trgu.

Mig varjenje

Se nameravate varjenja lotiti doma? Ne pozabite na zaščito!

Varjenje aluminija in drugih materialov je lahko nevarno, če postopek opravlja nekdo brez izkušenj in če nimamo primerne opreme. Pri kateremu koli načinu varjenja obvezno potrebujemo zaščitno masko s temnim steklom, ki varuje oči pred poškodbami, nujno pa potrebujemo tudi rokavice, da zaščitimo roke, in seveda primerno, udobno obutev. Pozabiti ne smemo niti na zagotavljanje varnosti v prostoru (dotok svežega zraka, saj lahko nevarni plini negativno vplivajo na naše zdravje). V prostoru, kjer bomo varili, naj ne bo prepiha. V podjetju Skitti vedno poskrbimo za varnost pri delu, zato naše delo poteka varno, hkrati pa nam omogoča pridobivanje vrhunskih rezultatov, s katerimi navdušujemo stranke. Varjenje aluminija izvajamo po naročilu, na nas pa se lahko vedno zanesete, saj se strogo držimo dogovorjenih terminov. Rezultat našega dela so izdelki, skladni z vašim načrtom in pričakovanji, saj že leta na tem področju pridobivamo vedno nove izkušnje in znanje. Če si želite profesionalnega in hitrega varjenja aluminija, s katerim boste zadovoljni, kontaktirajte strokovnjake iz podjetja Skitti, družinskega podjetja, ki nenehno prenaša znanje in izkušnje na nove generacije ter zagotavlja popolno predanost in odgovornost do strank.