Varjenje MIG/MAG je postopek varjenja z golo varilno žico v zaščitni atmosferi plina. Pri postopku MIG (Metal Inert Gas) varilni aparat MIG/MAG uporablja inertni plin Argon, pri postopku MAG (Metal Active Gas) pa varilni aparat MIG/MAG uporablja aktivni plin CO2 ali mešanico Argona in CO2. Tako je varjenje MIG/MAG mogoče izvajati z uporabo istega stroja; varilni aparat uporabi le drug plin. Med varjenjem MIG/MAG zaščitni plin obliva varilno žico in zvar. Plin stabilizira oblok in preprečuje oksidacijo zvara (podobno kot plašč elektrode pri elektro-obločnem varjenju).

Varjenje MIG velja za hitro in enostavno, kakovost je boljša kot pri MAG varjenju, odstranjevanje žlindre pa ni potrebno. Uporablja se ga pri varjenju, ki ga opravljamo v obratih, ne pa na prostem.

V primerjavi z MAG postopkom nam varjenje (aluminija) po MIG postopku omogoča čiste in gladke zvare, torej je kakovost izdelkov višja, predvsem pa je njegova prednost v tem, da lahko varimo materiale večje debeline (do 6 milimetrov), torej tudi ograje, stopnice in velike konstrukcije.

Varjenje MIG/MAG je zelo preprosto; dela se hitro privadimo. V primerjavi z opremo za elektro-obločno varjenje je oprema oz. varilni aparat MIG/MAG, nekoliko dražji (potrebujemo izvor električnega toka in jeklenko za plin), vendar se investicija zaradi naštetih prednosti kaj hitro povrne.

točkovno varjenje na način MIG MAG

Točkovno varjenje inoxa, aluminija in železa

Točkovno varjenje je eden od načinov uporovnega varjenja, katerega podlaga je segrevanje na mestih prehoda toka v točki med elektrodama. Ena od elektrod je togo vpeta, druga pa prosta in ima možnost gibanja. Med njiju vstavimo varjenca in ju stisnemo, pri tem pa vključimo električni tok. Zaradi upora se varjenca v stični točki segrejeta ter se pod pritiskom zvarita.

Točkovno varjenje se največ uporablja v avtomobilski industriji, kjer gre za povsem robotizirane procese, sicer pa je izjemno uporabno za varjenje vseh vrst pločevine. Točkovno varjenje običajno uporabljamo za spajanje jekla in barvne kovine debelosti do debeline 3 mm. Za točkovno varjenje se uporablja izmenični ali enosmerni tok visoke jakosti in nizke napetosti – za jekla je napetost nižja, za barvne kovine pa višja.

Material elektrod je odvisen od materiala, ki ga želimo variti. Tako uporabljamo:

  • za jeklo najrazličnejše zlitine bakra, kroma, cirkonija, kobalta;
  • za aluminij elektrolitski baker;
  • za cink ter bakrove zlitine volfram.

 

V podjetju Skitti varjenje MIG/MAG poteka ročno z a-testiranimi varilci (varilni aparat) za železo, nerjavečo pločevino (inox) in aluminij.

Točkovno varjenje inoxa