Varjenje je zahteven postopek spajanja dveh ali več delov kovinskega materiala, in sicer s toploto, stiskanjem ali kombinacijo obojega. Varjenje lahko poteka z dodajanjem ali brez dodajanja dodatnega materiala, njegov namen pa je dobiti nov, dobro spojen in trden element. Poznamo več različnih tehnik varjenja:

 •     sočelno varjenje s pritiskom,
 •     obžigalno varjenje,
 •     lasersko varjenje,
 •     CMT varjenje.

 

Uporabimo lahko TIG varilni aparat ali MIG/MAG varilni aparat, ločimo pa varjenje aluminija ali drugih kovin, na primer bakra, medenine, cinka ali pocinkane pločevine.

Varjenje TIG

Kako poteka varjenje aluminija

Varjenje aluminija je relativno zahteven postopek, ki zahteva veliko izkušen in predvsem kakovostno opremo, kar vam lahko v podjetju Skitti vsekakor zagotovimo. Uporabljamo vrhunske TIG varilne aparate ter varilne aparate MIG/MAG, postopek varjenja aluminija pa poteka v več fazah. Najprej področje temeljito očistimo, za hitrejše varjenje pa lahko aluminij predhodno ogrejemo (na 175 do 200 oC). Nato sledi odstranjevanje aluminijevega oksida z uporabo izmeničnega toka. Pri uporabi TIG varilnih aparatov za zaščito vara pred atmosferskim onesnaževanjem uporabimo plin argon, varjenje MIG/MAG pa vključuje uporabo plina CO2 ali mešanice CO2 in argona. Material se v talino zvara dodaja od strani. Varjenje aluminija lahko poteka ročno, polavtomatsko ali avtomatsko. Prvi postopek je primeren za varjenje manjših elementov nepravilnih oblik in za varjenje na težko dostopnih mestih, polavtomatsko varjenje poteka s podajanjem varilne žice s transportno pripravo, zadnji postopek (torej avtomatsko varjenje) pa je v celoti avtomatiziran, varjenje pa lahko poteka le vodoravno.  Pri varjenju aluminija potrebuje delavec tudi primerno zaščito, ki vključuje zaščitno masko s temnim steklom, ki varuje oči, ter varovalno delovno obleko in obutev. Potrebujemo tudi visokofrekvenčni generator, gorilnik, varilni aparat ter vir plina. Za varnost pri varjenju je potrebno tudi primerno zračenje prostora (vendar prepiha ne sme biti).
Rezultat dobro opravljenega dela in kakovostne opreme je kvaliteten zvar, ki dolgotrajno služi svojemu namenu.
Varjenje in druge storitve v podjetju Skitti

V podjetju Skitti nudimo kakovostne storitve:

 •     varjenja (varjenja aluminija in drugih kovin),
 •     krivljenja cevi,
 •     ključavničarske storitve,
 •     storitve laserskega razreza,
 •     stiskanja,
 •     struženja,
 •     peskanja ipd.


Odlikujemo se zaradi visoke delovne etike, natančnosti, strokovnosti ter prijaznosti do strank. Vsa dela opravimo kakovostno in hitro ter se že od leta 1965 osredotočamo na potrebe strank. Sposobni smo sprejeti tudi unikatna naročila, saj vam lahko ponudimo znanje, izkušnje in opremo, potrebno za praktično vsa ključavničarska dela. Za več informacij o varjenju (varjenju aluminija in drugih kovin), laserskem razrezu, struženju, stiskanju, peskanju in drugih (ključavničarskih) delih smo na voljo.


Varjenje aluminija Ljubljana