Peskanje je edini postopek za idealno pripravo površine pred nanosom pokrivnih materialov, odstranjevanje starih premazov in korozije, čiščenje in utrjevanje termično obdelanih površin, ter za doseganje različnih strukturnih in dekorativnih efektov – tako na kovini kot tudi na plastiki, lesu ali steklu. Stroj za peskanje s pomočjo abrazivnega sredstva v kombinaciji z zrakom pod velikim pritiskom odstranjuje umazanijo, tujke in rjo.

Postopek peskanja se najpogosteje uporablja v gradbeni in kovinski industriji, orodjarstvu, stroj za peskanje pa je nepogrešljiva oprema tudi pri vzdrževanju tehnoloških procesov v vseh vejah industrije (prehrambena, kemična in farmacevtska). Kot peskalni medij se najpogosteje uporablja pesek (kremenčev ali keramični), lahko pa tudi kakšen drug material, na primer bakrova žlindra, jeklene kroglice ali soda.

Stroj za peskanje železa

Peskanje – cena odvisna od načina in intenzivnosti peskanja

Cena za peskanje je odvisna od načina in intenzivnost peskanja, to dvoje pa je odvisno od poškodovanosti površine in različnih ravni zahtevane kakovosti priprave obdelovanca. Intenzivnost peskanja določa standard SIS 05 59 00, ki postopek peskanja deli v štiri skupine: Sa 1, Sa 2, Sa 2½ in Sa 3, kjer Sa 1 zajema hitro površinsko, Sa 3 pa zahtevno peskanje (cena nekoliko višja), ki odstrani popolnoma vso umazanijo, tujke ter rjo in površino obdela do čiste kovine.

Poznamo več načinov peskanja z različnimi principi delovanja: injektorsko, tlačno, turbinsko, vlažno in s suhim ledom. Stroj za injektorsko peskanje deluje tako, da ustvari podtlak v peskalni šobi, ki vleče peskalno sredstvo iz zbiralnika v pištolo. Pritisk v sami pištoli potisne pesek skozi šobo in na ta način ustvari injektorski curek s katerim peskamo.

Stroj za tlačno peskanje deluje na nekoliko drugačen princip, zato je tudi bolj učinkovit od injektorskega. Pri tem načinu lahko natančno odmerjamo peskalno sredstvo, ki je v tlačni posodi pod pritiskom in tako nadziramo dinamiko mešanice zraka in peska skozi šobo na predmet peskanja.

Stroj za turbinsko peskanje pa deluje tako, da naprava za odmerjanje peskalnega medija sprošča medij v center turbine, ki zaradi rotacije pesek “izstreli” z veliko hitrostjo, ko ta zapusti rob lopatice. Gre za energetsko najbolj potratno peskanje, cena peskanja pa je bistveno višja od prejšnjih dveh tehnik.

Naše podjetje s pomočjo sodobnih strojev izdeluje in opravlja vsa ključavničarska dela. Med njimi je tudi komora za peskanje železa 1000x600x600, ki opravi kakovostno in natančno peskanje. Ugodna cena storitve pa je navdušila že mnoge.

Peskanje cena