Natančno, hitro in ugodno: laserski razrez pločevine in CNC krivljenje pločevine

Računalniško numerično krmiljeno (CNC) krivljenje pločevine, profilov in cevi je proizvodni postopek, ki ga izvajajo CNC stiskalnice. Ti stroji lahko upogibajo pločevino od samo nekaj mm v prereze, dolge več metrov. CNC stiskalnice imajo bodisi pritrjeno spodnjo »posteljo« z vpetim orodjem V bloka in zgornjim nosilcem, ki pod silo potuje z orodji V rezila, kar je znano kot oblikovanje navzdol. Nasprotno stroj za oblikovanje navzgor s premikanjem spodnjega dela in pritrjenim zgornjim nosilcem, deluje obratno. Pri obeh postopkih se dobi enak izdelek.

Največja dolžina pločevinastega dela, ki ga je mogoče upogniti, je določena z dolžino CNC stiskalnice, vendar je debelina materiala odvisna od natezne trdnosti materiala in količine tonaže, ki jo ima stroj za krivljenje pločevine na voljo. Pri Skitti se upogibanje pločevine, cevi in profilov iz aluminija in vseh vrst kovine vrši z udarno silo 55, 65 ali 135 ton oziroma vam omogočamo krivljenje pločevine do dolžine 3655mm

Krivljenje pločevine za vas opravimo natančno in hitro, omogočamo izdelavo izjemno kompleksnih oblik in poljubno število njihovih natančnih ponovitev.

CNC krivljenje pločevine omogoča, da so vsi koraki združeni v eno operacijo, zaradi česar lahko ponudimo ugodne cene. Poleg tega je tehnologija okolju prijazna, saj deluje brez olj in maziv, pri tem pa porabi občutno manj energije.

Laserski razrez pločevine

Laserski razrez pločevine, znano tudi kot lasersko rezanje ali CNC lasersko rezanje, je postopek termičnega rezanja, ki se pogosto uporablja pri obdelavi pločevine.

Z laserskim rezanjem lahko režemo različne materiale, kot so jeklene ali aluminijaste pločevine ali tridimenzionalna telesa, kot so profili in cevi.

Laserski razrez pločevine so kot industrijsko tehnologijo uvedli pred več kot dvema desetletjema. Med rezanjem je na obdelovanec usmerjen visokoenergijski in močno usmerjen laserski žarek. Ta postopek ustvarja kovinsko paro in talino s pomočjo visokotlačnega toka plina.

Laserski žarek ustvarja rezalni spoj ali rezalno režo v obdelovancu, katerega rezalni rob se lahko razlikuje glede na laserski žarek. S slednjim je mogoče izvesti veliko različnih nalog rezanja. Pri nas razpon sega od rezov v kovine z debelino od 0,5 do 20 mm:

  • železne plošče debeline od 0,5 do 20 mm;
  • nerjaveče plošče debeline od 0,5 do 12 mm
    aluminijaste plošče debeline od 0,5 do 8 mm;
  • bakrene plošče debeline od 0,5 do 8 mm;
  • medeninaste plošče debeline od 0,5 do 8 mm;
  • pocinkane plošče debeline od 0,5 do 4 mm.

 

CNC lasersko rezanje je postopek, pri katerem se uporabljajo različne vrste laserjev, pri čemer so v industriji najpogosteje uporabljeni optični laserji in CO2-laserji. Izjemna natančnost poskrbi, da je odstopanje manjše od 0,1mm. Pri pa vam lahko ponudimo  razrez plošč s površino do 1500x3000 mm.

Kako deluje?

V bistvu je laserski razrez pločevine sestavljen iz dveh, vendar hkrati delujočih podprocesov. Po eni strani se absorbira laserski žarek, usmerjen v rezalno sprednjo stran, kar povzroči porabo energije, potrebne za lasersko rezanje. Po drugi strani rezalna šoba, ki je razporejena koncentrično na laser, zagotavlja pihanje ali procesni plin, potreben za lasersko rezanje. Ta plin je odgovoren za zaščito predelovalne glave pred brizganjem in hlapi ter za odstranjevanje odvečnega materiala iz ureza. Sestavljeno stanje materiala za spajanje med CNC laserskim rezanjem je odvisno od vrste uporabljenega procesnega plina in temperature, dosežene v efektivnem območju.

Glede na to, ali je material, ki oddaja odprtino, oksidacijski produkt, hlapi ali tekočina, ločimo med tremi postopki laserskega rezanja: tj. rezanje s fuzijo z laserskim žarkom, rezanje s plamenom laserskega žarka in sublimacijsko rezanje z žarkom.

Laserski razrez pločevine omogoča visoko kakovost izdelkov, hkrati pa izjemno poenostavi nadaljnji proizvodni postopek. Razrez pločevine je kakovosten, natančen, hiter in ekonomičen. Avtomatizacija procesa zmanjšuje količino odpadnega materiala in ne povzroča dodatnega hrupa, kar ugodno zmanjšuje tudi negativne vplive na okolje.

Obdelava z laserjem z eno samo operacijo nadomesti več klasičnih metod obdelave pločevine, hkrati pa omogoča tudi enostaven razrez pločevine na trakove.

O nas

Delujemo že od leta 1965. Začeli smo z majhno delavnico, namenjeno ključavničarski obrti. Prvi večji posel so bili stoli za različne dvorane – od ljubljanskih Španskih borcev do rdeče dvorane v moskovskem Kremlju – in luči, ki še vedno stojijo v Laškem ali Portorožu.

Postopno uvajanje novih strojev in tehnologij, je prinesla vse več naročnikov in kupcev, sproti pa smo večali število zaposlenih. Iz malega družinskega podjetja, samo se dvajset let po ustanovitvi preselili v nov poslovni objekt z več kot petsto kvadratnimi metri površine ter temu pred tremi leti dodali še novo enoto v Kisovcu.

Podjetje danes vodi že tretja generacija. Znanja in izkušnje se že od začetka prenašajo na najmlajše, ki kažejo popolno predanost družinskemu podjetju.

Za vas tako skupaj opravljamo upogibanje pločevine, CNC krivljenje pločevine, laserski razrez pločevine na trakove, merjenje, varjenje, stiskanje pločevine, struženje in reskanje, površinsko obdelavo, odlikuje pa nas zrelost odločitev, popolna predanost ter odgovornost do kupcev, saj vse, kar delamo, delamo s srcem.